Kako ukloniti strah od posjete stomatologu?

 

 

Strah od javnog nastupa, strah od visina, strah od smrti Sve su to više ili manje utemeljeni strahovi, ali ako ljude pitate čega ih je najviše strah, velika većina reći će - stomatologa! Strah je to s kojim se susrećemo u najranijoj dobi, a pogađa podjednako muškarce i žene, odrasle i djecu. Zvuk bušilice, sterilni miris ordinacije, bol, veliki broj instrumenata u ustima najčešća su sjećanja koja se povezuju sa stomatološkim ordinacijama. Mnogi strah od stomatologa nikada ne prevladaju, čak ni u odrasloj dobi, što uzrokuje izostanak pravilne zdravstvene skrbi, čime se stanje zubi pogoršava, a svaki posjet stomatologu je nova trauma, koja povećava strah. Iz tog začaranog kruga teško se izvući, pogotovo ako već dugi niz godina izbjegavate odlazak stomatologu. No, dobra vijest je da je napretkom tehnologije, napredovala i dentalna medicina, što uvelike olakšava zahvate i procedure kod pacijenata. Za pacijente koji pate od dentalne fobije ili ih očekuje dugotrajnija, opsežnija operacija u Poliklinici TIM DENT doskočili smo tom problemu postupkom svjesne sedacije. Zahvaljujući svjesnoj sedaciji, zahvate zbog kojih je pacijent koji pati od dentalne fobije morao dolaziti i po nekoliko puta u našu stomatološku ordinaciju, sada možemo izvesti u samo jednom posjetu i to uz potpuno odsustvo straha i boli. Svjesna sedacija omogućuje stomatologu nesmetan rad iz razloga jer u potpunosti uklanja strah, osjećaj panike i nelagode, smiruje pacijenta, te ujedno omogućuje obavljanje cjelokupnog plana terapije u samo jednoj posjeti čime se štedi i pacijentovo dragocjeno vrijeme.

U tom segmentu svjesne sedacije posebno se ističe upotreba dušičnog oksidula, takozvanog rajskog plina, čija primjena trenutno doživljava pravi procvat u svijetu dentalne medicine. Zahvaljujući tome, strah od stomatoloških ordinacija postaje stvar prošlosti, a posjet stomatologu pretvorit će se u ugodno i opuštajuće iskustvo. Tehnika sedacije pacijenata je u upotrebi dugi niz godina u Americi i mnogim europskim zemljama. U našoj Poliklinici provodi se pomoću Master Flux PLUS aparata te smo tako jedni od rijetkih u Hrvatskoj kod kojih se svjesna sedacija primjenjuje inhalacijskom metodom, a ne intravenskim putem. Dušični oksidul daje se u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos te uklanja strah i nelagodu, opušta, umanjuje podražaj na povraćanje, smanjuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu od zahvata. Idealno je rješenje za djecu koja nerado odlaze stomatologu, odrasle osobe koje osjećaju nelagodu ili strah, osobe koje imaju jak podražaj na povraćanje. Kontrolirana primjena kisika i dušičnog oksidula inhalacijskim putem, također, smanjuje emocionalni stres, percepciju boli i tjeskobu. Zahvaljujući tome olakšana je suradnja s liječnikom, a vitalni refleksi ostaju nepromijenjeni. Prednosti su velike i za pacijenta i liječnika. Najvažnije je da pacijent gubi strah od zahvata i osjećaj za vrijeme. Tretman se pacijentu čini znatno kraćim, a samim time i manje neugodnim iskustvom.  Sedacija ne uzrokuje nikakve nuspojave, plin se ne uključuje u metaboličke procese u organizmu, sav plin koji se udahne preko pluća se i izdahne, stres se znatno smanjuje, strah nestaje.

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.