Zubni karijes najčešća je bolest čovjeka, koju doživljavamo kao estetski nedostatak do trenutka dok ne počne izazivati bol. Pravovremenom intervencijom napredovanje karijesa s lakoćom se može zaustaviti, a zub spasiti. No, ako pustimo da se proces propadanja tvrdog zubnog tkiva neometano nastavi zub nažalost više nećemo moći liječiti. Osim što će propali zub izgledati ružno i boljeti, on predstavlja i pravu opasnost po zdravlje jer se iz njega šire mikroorganizmi koji mogu doći do ostalih organa te uzrokovati njihovu upalu. Zub uništen dubokim karijesom stoga se mora vaditi. Način vađenja ovisi o konkretnom slučaju, no većinom ne traje dugo, a zahvaljujući lokalnoj anesteziji je i bezbolan. Nakon njegove ekstrakcije bol se lako kontrolira analgeticima koje prepisuje liječnik dentalne medicine.

Ostale informacije vezane za oralnu kirurgiju

Oralna kirurgija

Sama riječ kirurgija najčešće izaziva mnoštvo negativnih osjećaja, prije svega tjeskobu i strah. Više...

Vađenje umnjaka (alveotomija)

Umnjaci, poznati i kao osmice, zubi su koji posljednji izrastu, najčešće između 20. i 30. godine života. Više...

Resekcija korijena zuba (apikotomija)

Apikotomija je rutinski oralno-kirurški zahvat kojim se resecira i uklanja vršak korijena zuba u svrhu uklanjanja patološke upale te očuvanja zuba. Više...

Kortikotomija

U praksi se susrećemo sa slučajevima pacijenata kojima neki zubi nisu izbili na površinu, ali postoje negdje u čeljusti te treba olakšati njihovo izrastanje. Više...

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.