Zubne krunice su fiksni protetski nadomjesci koji se ugrađuju na jedan zub ili pak na zubni implantat kako bi pokrili zubnu krunu. Pri tome, zbog visoke kvalitete materijala koji se koriste te vrhunske izrade, zubu daju potpuno prirodan izgled koji zadovoljava visoke estetske kriterije.

fiksna-protetika-Tim-Dent-Milicic-02

Zube se prekriva keramičkom krunicom u slučaju kada liječnik dentalne medicine procijeni da je zub oštećen u tolikoj mjeri da se samim ispunom ne mogu riješiti problemi oblika, funkcionalnosti i estetike zuba. Krunice mogu biti metal-keramičke, cirkon - keramičke krunice ili potpuno keramičke krunice. Njima se često nadomještaju zubi čija je površina bila oštećena velikim karijesom ili pak endodontski liječeni zubi koji nakon provedene terapije često znaju imati opsežne ispune i promjenu koloracije. Zub se kod endodontskih liječenja, prije ugradnje krunice, dodatno ojačava kompozitnom nadogradnjom kako bi se postigla njegova željena čvrstoća.

 

Cirkon-keramičke krunice namijenjene su klijentima koji naginju vrhunskoj kvaliteti i estetici, a vrhunska tehnologija omogućuje računalno skeniranje i izradu cirkonske baze te besprijekornu preciznost izvedbe ruba krunice. Bijela boja njezine baze vjerno imitira prirodne zube i ispravlja estetske nedostatke.

Pacijentima kojima je estetika iznimno bitna sugerira se korištenje staklo-keramičke krunice među kojima je danas najbolja E.max keramika (proizvod tvrtke Ivoclar Vivadent). Budući da su i tehnika postavljanja ove keramičke krunice i njezina izrada vrlo zahtjevne, liječnik dentalne medicine i dentalni tehničar moraju proći dodatnu edukaciju i biti vrlo vješti u manipulaciji bojama te odlično poznavati optička svojstva zuba i samog materijala.

fiksna-protetika-Tim-Dent-Milicic-03

Prije no što se odlučite za određenu vrstu materijala, morate imati u vidu da su krunice izrađene u potpunosti od keramike ljepša i puno bolja alternativa klasičnim metal-keramičkim inačicama. Razlog leži u tome da omogućuju prirodnu translucenciju i prodor svjetlosti kroz zub i krunicu, što rezultira potpuno prirodnim izgledom vašeg zubnog nadomjestka.

Za razliku od krunice koja se ugrađuje na samo jedan zub, rješenje za djelomično bezubu čeljust je most koji će zamijeniti jedan ili više zuba koji nedostaju, a sve ovisno o rasporedu nosača koje mogu predstavljati ili vaši zubi ili implantati.

Tradicionalna stomatologija koristi metal-keramičke krunice izrađene od različitih materijala poput zlatno-platinske legure, krom-kobalt-molibdenske legure ili nikal-titanske legure presvučene estetskim keramičkim slojem. Ovakve su krunice idealne za prekrivanje stražnjih zuba koji su u velikoj mjeri podložni velikim silama žvakanja.


Prije-poslije-01

Cirkon keramičke krunice

Pacijentica je u gornjoj čeljusti imala metal – keramičke mostove te ih je htjela zamjeniti. Odlučili smo se za cirkon keramiku koja je svojom estetikom idealna opcija posebno za frontalnu regiju dok svojom čvrstoćom i otpornosću može podnijeti mostove širokih raspona.


Smile makeover

Mlada pacijentica kojoj su zubi jako bitni u njenom poslu dolazi u našu stomatološku ordinaciju sa dvije metal – keramičke krune na gornjim lijevim sjekutićima koje su vrlo prominentne, tamnije boje i u nepravilnom položaju.

Pacijentica je trebala smile makeover u vrlo brzom roku, nismo imali vremena za ortodontsku terapiju zato smo joj na sve gornje zube postavili potpuno keramičke krune svjetlije boje i u pravilnom nizu. Kako bismo dobili crveno – bijelu estetiku, koja je neizostavan faktor lijepog osmijeha, učinili smo gingivektomiju.

Pacijenica na zubima donje čeljusti nije htjela nikakve promjene, a pošto postoje razmaci između njih gornje krune smo napravili takvog oblika da bi odgovarali donjima.


Metal keramičke krune

Pacijent ima stare potpuno zlatne zubne krune te nedostatak zubi u gornjem desnom segmentu. Veliku promjenu u izgledu dobili smo postavljanjem metal keramičkih kruna te mosta kako bi nadomjestili zube koji nedostaju na desnoj strani.


Potpuno keramičke krunice

Pacijent je nezadovoljan svojim gornjim te donjim prednjim zubima. Nezadovoljan je bojom i abradiranošću gornjih zuba dok na donjim prednjim ima provizorno rješenje zbog velikog razmaka između jedinica.

Gornje zube smo povećali potpuno keramičkim krunicama svijetle boje, a na donje prednje smo postavili potpuno keramički most. Međučlan ima dio crvene keramike zbog opsežnog gubitka kosti u tom predjelu.


Metal keramičke krunice

Pacijentica ima stare zubne krunice na kojima je došlo do povlačenja zubnog mesa što je narušilo estetiku i funkciju zuba. Ostali zubi su prekriveni dotrajalim amalgamskim ispunima koje je potrebno zamjeniti.

Pacijentici smo izradili nove metal keramičke krunice u gornjoj čeljusti, te smo sve amalgamske ispune zamjenili kompozitnim ispunima.


Potpuno keramičke krune

Pacijentica ima most u gornjoj čeljusti desno koji bojom odudara od njenih prirodnih zubi. Prirodni zubi su izrazito žute boje, sa mnogobrojnim ispunima na njima.

Da bi postigli maksimalni estetski efekt prije stomatološko protetskog rada morali smo iznivelirati zubno meso - gingivektomija. Kasnije su na svim zubima učinjene potpuno keramičke krune u svjetlijoj nijansi.


Potpuno keramičke krunice

Pacijentica ima dotrajale metal-keramičke mostove na bočnim gornjim zubima. Na prednjima su stari, okrhnuti ispuni i zubi su abradirani.

U ovoj fazi rada odlučili smo se samo na gornje zube staviti potpuno keramičke krunice nešto svjetlije boje jer se pacijentica za istu terapiju odlučila i za donje zube.


Keramičke krune

Pacijent je imao dotrajale metal keramičke krune u fronti koje estetski ne zadovoljavaju. Krune se čine „prekratkima“ zbog nejednake razine zubnog mesa.

Nakon što smo kirurški iznivelirali zubno meso, stare krune na gornja četiri sjekutića smo zamjenili potpuno keramičkim krunama te smo time dobili potpuno novi osmijeh i zadovoljnog pacijenta.


Keramički most

Pacijentica je nezadovoljna gornjom desnom dvojkom, bojom svojih zubi, te nedostatkom zuba na lijevoj strani.

Na sve gornje i donje zube smo postavili potpuno keramičke krunice svjetlije boje, te smo time dobili ljepši i mladenačkiji izgled. Nedostatak zuba na lijevoj strani upotpunili smo potpuno keramičkim mostom.


Krunice (Protetika)


Krunice (Protetika)


Protetika


Protetika


 

Ostale informacije vezane za stomatološku protetiku

Stomatološka protetika

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom krunica, mostova i proteza, tj. kojom se nadomještaju izgubljeni zubi te sprječavaju i rješavaju nepravilnosti zubnoga niza. Više...

Mobilni protetski nadomjesci – zubne proteze

Mobilna protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom proteza poštujući sve zahtjeve funkcionalnosti te estetike zuba i čeljust Više...

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.