endodoncija novo

S obzirom da stomatologija napreduje iz dana u dan danas se sve češće koriste onlay i inlay nadomjesci. Često ih se naziva i indirektnim ispunima, a služe za sanaciju dijela zuba koji je oštećen karijesom ili traumom. Inlay i onlay bolje prianjaju, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim ispunima te su samim time znatno superiorniji i s estetske i s funkcionalne strane.

Dok se klasični ispuni modeliraju direktno u ustima, inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnom laboratoriju te se lijepe za dio zuba koji treba nadomjestiti. Razlika između inlaya i onlaya je isključivo u veličini pa se inlayjom zamjenjuje središnji dio zuba, a onlayjom nadomješta oštećenje zuba koje uključuje i pojedine kvržice.

Inlay i onlay osiguravaju maksimalno očuvanje zdravog zubnog tkiva te su odličan izbor za velike defekte tvrdog zubnog tkiva, pogotovo kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba. Za razliku od klasičnih bijelih kompozitnih ispuna, inlay i onlay neće izgubiti boju tijekom vremena jer se izrađuju od kompozita i keramike.

Ostale informacije vezane za restaurativnu stomatologiju i endodonciju

Restaurativna stomatologija i endodoncija

Restaurativna stomatologija temelj je dentalne medicine, a odnosi se na liječenje i popravljanje zuba oštećenih karijesom. Više...

Zubni ispuni ili zubne plombe

Sanacija zuba zubnim plombama ili ispunima jedan je od najčešćih stomatoloških tretmana, kojim se pune šupljine u zubu nastale djelovanjem karijesa te fizička oštećenja na zubu nastala uslijed ozljede. Više...

Endodoncija (liječenje zuba)

Endodoncija odnosno liječenje korijena zuba podrazumijeva detaljno dijagnosticiranje zatečenog stanja te liječenje bolesti zubne pulpe. Više...

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.