Endodoncija odnosno liječenje korijena zuba podrazumijeva detaljno dijagnosticiranje zatečenog stanja te liječenje bolesti zubne pulpe. Potreba za liječenjem zuba javlja se kada se karijes probije do zubne pulpe i na taj način izazove često bolnu upalu živca ili promjenu boje zuba.

Zubna pulpa smještena je u samom kanalu zuba koji se nalazi u svakom korijenu zuba, a sastoji se od živčanih vlakana i krvnih žila čija je osnovna funkcija vaskularizacija i prehrana zuba. Zbog prodora karijesa u zub dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes.

Endodontski zahvat sastoji se od uklanjanja zubne pulpe i punjenja korijenskih kanala potrebnim sredstvima nakon čeka slijedi ispuna zuba ili nadogradnja krunice.

Prvi korak u endodonciji podrazumijeva dijagnosticiranje upaljenog zuba odnosno eventualnog apscesa na zubu. Nakon postavljanja precizne dijagnoze pristupa se postavljanju lijeka u zahvaćeni zub te privremenog ispuna, a kada se zub zaliječi uklanjanja se upaljena zubna pulpa te se čiste zahvaćeni zubni kanali.

Ostale informacije vezane za restaurativnu stomatologiju i endodonciju

Restaurativna stomatologija i endodoncija

Restaurativna stomatologija temelj je dentalne medicine, a odnosi se na liječenje i popravljanje zuba oštećenih karijesom. Više...

Zubni ispuni ili zubne plombe

Sanacija zuba zubnim plombama ili ispunima jedan je od najčešćih stomatoloških tretmana, kojim se pune šupljine u zubu nastale djelovanjem karijesa te fizička oštećenja na zubu nastala uslijed ozljede. Više...

Keramički ispuni (inlay, onlay, overlay)

S obzirom da stomatologija napreduje iz dana u dan danas se sve češće koriste onlay i inlay nadomjesci. Više...

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.