Prevencija nastanka karijesa u ranijoj dobi

Nakon nicanja trajnih zuba, uslijed nedostatka navike pranja zubi, karijes zahvaća prve stalne zube, šestice. Ranijih godina se olako pristupalo saniranju ovog problema. Uslijed odlaganja odlaska stomatologu sve dok se ne pojavi nepodnošljiva bol ili otok, roditelji bi svoju djecu odvodili stomatologu u akutnim stanjima, kada su mogućnosti za izlječenje zuba ograničene, i kada se isključivo pristupalo saniranju bolova, najčešće vađenjem zuba. Na taj način bi, činilo se, problem bio riješen, bol prestaje, ali u ustima ostaje prazan prostor na mjestu nekadašnjeg zuba. Prirodna je tendencija zuba da se oni koji se nalaze iza, pomiču ka praznom prostoru. Međutim, u većini slučajeva se susjedni zub ne pomakne u potpunosti, ne zatvori prostor, odnosno ostane ili prazan prostor ili se susjedni zub nagne ka praznom prostoru. U takvom slučaju, bez ortodontskog tretmana, zubni niz gubi svoj kontinuitet i ostaje nepravilan zagriz. Kada su šestice u pitanju, njihov značaj u ustima je velik, jer one predstavljaju tzv. "žvačne centre", mjesta u zubnom nizu koja prihvaćaju i prenose na čeljust najveći postotak opterećenja tijekom žvakanja hrane. Preventivne metode poput pečačenja fisura i fluoridacija zuba kod djece, učestalost karijesa smanjuju do 80%.

About the Author

tamara

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.