Onlay i inlay kao kvalitetnija alternativa klasičnom ispunu

Onlay i inlay, često nazivani i indirektni ispuni (plombe), služe kako bismo nadoknadili oštećenje zuba nastalo karijesom ili traumom. Inlay i onlay bolje dosjedaju, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim ispunima (plombama). Znatno su superiorniji i sa estetske i s funkcionalne točke gledišta. Dok se klasični ispuni modeliraju direktno u ustima, inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnom laboratoriju, te se lijepe za dio zuba koji treba nadoknaditi. Razlika između inlaya i onlaya je isključivo u veličini. InleJom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay nadomješta oštećenja zuba koji uključuju i pojedine kvržice. Inlay i onlay nude mogućnost maksimalne uštede zdravog zubnog tkiva. Odličan su izbor za velike defekte tvrdog zubnog tkiva, pogotovo kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba. Za razliku od klasičnih bijelih kompozitnih ispuna, inlay i onlay neće izgubiti boju tijekom vremena. Izrađuju se iz kompozita, zlata ili keramike. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Nekad je materijal izbora bilo zlato, zbog svojih povoljnih fizikalnih i biomehaničkih svojstava. Ali današnji pacijenti uz zdravlje i funkciju sve veću pažnju pridaju i estetici. Kako keramika zadovoljava estetske, biomehaničke i fizikalne kriterije definitivno je materijal izbora.

About the Author

tamara

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Kontaktirajte nas ili zatražite ponudu


Ovim izražavam svoju suglasnost i dajem privolu da me Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba može kontaktirati telefonom, putem e-maila ili drugim sredstvima komunikacije u svrhu ponuda i/ili promocije svojih usluga.
Ovom suglasnošću ujedno potvrđujem da sam upoznat da mogu u bilo kojem trenutku zatražiti uvid u osobne podatke kojim upravlja Stomatološka Poliklinika Tim Dent iz Zagreba te zatražiti njihovu promjenu ili brisanje.