Gubitak zubi daleko je veći problem od pukog estetskog nedostatka te nesumnjivo utječe na kvalitetu cjelokupnog života, posebice ako je riječ o gubitku prednjih zubi.

Osim što je poremećen čitav žvačni sustav te se s vremenom može pojaviti bol, ljudi koji su izgubili zube mogu se suočiti i sa čitavom lepezom psiholoških i emotivnih tegoba.

S druge strane, parcijalne proteze i mostovi imaju svojih mana koje ih čine sve manje popularnima, a dentalna medicina danas može ponuditi gotovo idealno rješenje u vidu dentalnih implantata.

Prirodni zub se, jednostavno objašnjeno, sastoji od korijena zuba usađenog u čeljusnu kost te od nama vidljivog dijela – krune zuba. Gubitkom zuba oboje je potrebno nadoknaditi, pri čemu zubni implantati predstavljaju nadomjestak zubnog korijena.
Osim što vizualno predstavljaju gotovo savršenu kopiju izgubljenog zuba, funkcionalnost zubnih implantata gotovo je besprijekorna. Riječ je o sofisticiranim vijcima izrađenima od biokompatibilnog materijala, točnije titana i njegovih legura, koji se ugrađuju u čeljusnu kost imitirajući tako korijen novog zuba. Potom im se dodaju keramičke krunice čime pacijent, osim funkcionalnosti, dobiva i vrhunsko estetsko rješenje.

Sam pojam biokompatibilni materijal govori da je riječ o implantatima koje ljudski organizam ne prepoznaje kao strano tijelo, već ih prihvaća, te oni s lakoćom srastaju s čeljusnom kosti.

Specijalisti implantologije iz naše poliklinike TIM DENT – Miličić godišnje ugrade više od 5.000 implantata te pritom koriste najinovativnije tehnologije i isključivo najbolje sustave implantataNobel Biocare, Astra Tech, Zimmer Implant i Implant Direct.

Prije-poslije-01

PRIMJER NAŠEG RADA

Pacijentica je imala gornju bezubu čeljust i nikako nije bila zadovoljna svojim stanjem niti činjenicom da mora nositi potpunu gornju protezu. Htjela je fiksno protetski rad. Stoga smo u gornju čeljust ugradili šest implantata na kojima smo izradili metal keramički most (slika 1).

Healing abutmenti kojima se oblikuje zubno meso (slika 2).

Proba metalne konstrukcije (slika 3).

Metal keramički most postavljen na šest zubnih implantata u gornjoj čeljusti (slike 4 i 5).

 


UGRADNJA IMPLANTATA – OPIS ZAHVATA

Kao i većina stomatoloških zahvata, planiranje terapije ugradnje implantata u stomatološkoj poliklinici TIM DENT – Miličić započinje detaljnim pregledom i dijagnostikom za koju se koriste najsuvremeniji uređaju na tržištu. Na temelju rendgenskih i CT snimki specijalist implantologije procjenjuje stanje kosti te na temelju nje planira daljnji zahvat, a pacijenta upoznaje sa svim njegovim fazama kao i očekivanim rokovima oporavka.

Ukoliko na mjestu na kojem se planira ugraditi implantat još uvijek postoji zub, on se vadi, a implantat se ugrađuje na njegovo mjesto. Ukoliko zub nedostaje već od ranije odmah se pristupa ugradnji implantata.

Na mjestu koje je odredio implantolog buši se kost te se u nju ugrađuje sofisticirani titanski vijak. Ovisno o tome radi li se o nadomještaju samo jednog ili više zubi ili o potpuno bezuboj čeljusti, ako to okolnosti dopuštaju u samo jednom se posjetu ordinaciji ugrađuje potreban broj vijaka.

Nakon ugradnje vijaka slijedi vrijeme oporavka koje, ovisno o slučaju, može potrajati od tri do šest mjeseci. Iako u tom periodu implantat srasta s kosti, ukoliko nakon ugradnje ima potrebnu stabilnost na njega se odmah mogu postaviti privremene krunice ili mostovi kako pacijent za vrijeme oporavka ne bi bio bez zuba.

Nakon što implantat sraste s kosti on se otvara te se zubno meso oko njega oblikuje kako bi bilo pogodno za postavljanje zubnog nadomjestka. Nakon što zubno meso sraste na implantat se postavlja suprastruktura, a na nju keramička krunica, proteza ili most, čime se osigurava funkcionalno i estetsko rješenje.

U periodu od tjedan dana nakon zahvata potrebno je prema uputama liječnika održavati higijenu usne šupljine korištenjem mekanih zubnih četkica, a sve kako bi se osiguralo pravilno zarastanje rane.

Tko je kandidat za ugradnju implantanta

Iako je svaka osoba koja je izgubila barem jedan zub potencijalni kandidat za ugradnju implantata, ipak postoje uvjeti koji moraju biti zadovoljeni. O mogućnosti ugradnje implantata odluku donosi liječnik dentalne medicine nakon temeljitog pregleda koji uključuje i analizu rendgenske snimke. Ona pokazuje postoji li dovoljno kosti za postavljanje dentalnog implantata te omogućuje određivanje njegove točne pozicije ugradnje. Dodatno, procjenjuju se životne navike pacijenta poput pušenja, jer zbog nikotina i povišene temperature usne šupljine tkivo sporije i otežano zacjeljuje. Imperativ je i dobra oralna higijena, a godine pacijenta nisu prepreka zahvatu.

Prepreka za ugradnju implantata, uz zdravstvene probleme koji zbog svoje prirode mogu zakomplicirati zarastanje rane, najčešće je nedostatak kosti odnosno visina koštanog grebena, nepovoljna struktura kosti ili položaj sinusa. Napretkom tehnologije, navedeni se problemi mogu riješiti ugradnjom kosti ili zahvatom nazvanim sinus lift, kojim se povećava postotak kandidata pogodnih za ugradnju implantata.

Mjere opreza

Glavni uzročnik neuspjele implantološke terapije je nepravilna oralna higijena, zbog koje može doći do pojave infekcije kod implantata i okolnog tkiva. U iznimno rijetkim slučajevima, zbog stanja pacijentovog organizma koje je podložno upalnim procesima, može doći i do odbacivanja zubnog implantata od strane kosti. Tada se pristupa liječenju upalnog procesa, a ako on ne uspije pristupa se vađenju implantata te nakon perioda oporavka ponovnoj implantološkoj terapiji.

Više o ugradnji implantata pogledajte u videu.

 

Ostale informacije vezane za implantologiju

Implantanti vodećih svjetskih marki

U stomatološkoj ordinaciji TIM DENT - Miličić koristimo samo premium sustave kao što su Nobel Biocare, Astra Tech, Zimmer Implant i Implant Direct, odnosno najkvalitetnije implantate na tržištu, dokazane sigurnosti, koji se koriste ne samo u Europi, već i u cijelom svijetu. Više...

All-on-4 i All-on-6

U slučaju gubitka jednog zuba ugrađuje se jedan implantat, no kada je gubitak veći tada će implantati poslužiti kao nosači mosta ili, u slučaju potpune bezubosti, nosači proteza. Više...

Kompjuterski vođena implantologija

Pomisao na bušenje kosti i postavljanje vijka u čeljust može zvučati zastrašujuće, no prava je istina da je implantologija najnaprednija tehnologija nadomještanja izgubljenih zuba. Implantološki zahvat tako je u potpunosti bezbolan i siguran te se provodi pod lokalnom anestezijom, a svakom se pacijentu pristupa individualno. Više...

Sinus lift

Jedan od osnovnih problema s kojim se mogu suočiti kandidati za ugradnju implantata jest manjak čeljusne kosti, no i to se može uspješno riješiti. Više...

Augmentacija - rekonstrukcija koštanog tkiva

Vrlo često, posebno kod pacijenata koji su već godinama bez zuba, kost nije dostatna odnosno nije dovoljno visoka ili široka za ugradnju implantata. Više...

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Put prema zdravom i lijepom osmijehu kreće od kontakta. Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz zdravlje vaših zubi, javite nam se još danas!

Loading...
error: Sadržaj nije moguće kopirati