Parodontologija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba, a koja je u posljednje vrijeme doživjela izniman napredak.

paradontologija novo

Parodontoza je, nakon karijesa, najraširenija bolest usne šupljine u suvremenom svijetu te najčešći uzročnik gubitka zubi. Iako i dalje izaziva strah, posebno među starijom populacijom, napredovanje parodontoze odnosno parodontitisa danas se više nego uspješno može zaustaviti. Prije svega treba znati da parodontitisu prethodi neliječeni gingivitis, zbog čega bakterije naseljavaju takozvani parodontni ligament kojim je zub vezan uz čeljusnu kost. Česti simptomi bolesti su natečenost zubnog mesa, povlačenje desni te u kasnoj fazi razvoja bolesti klimanje i ispadanje zubi i gubitak kosti koja pridržava zube.

Odlučujuću ulogu u prevenciji parodontitisa igra odgovarajuća oralna higijena. Osim što se zubi moraju redovito i ispravno četkati svakako se ne smije zaboraviti čišćenje prostora između zuba intradentalnim četkicama i zubnim koncem. Redoviti pregledi kod stomatologa s naglaskom na uklanjanje zubnog kamenca osigurat će zdravlje vašeg zubnog mesa, a pravovremeno postavljanje dijagnoze uz odgovarajuću terapiju zaustavit će napredovanje bolesti.

Parodontologija u današnje vrijeme nudi izvrsne i učinkovite metode liječenja, čak i kada je riječ o uznapredovalom stupnju bolesti. Bez obzira na to, da bi učinak bio čim bolji jako je važno redovito posjećivati vašeg doktora dentalne medicine.

Parodontološka terapija, poput kiretaže ili drugih zahvata na zubnom mesu, danas se sve češće koristi kao priprema za ostale stomatološke zahvate poput postavljanja krunica, mostova ili ljuskica. Zahvaljujući parodontološkoj terapiji zubi i zubno meso se zalječuju te učvršćuju za daljnje protetske radove.

Ostale informacije vezane za paradontologiju

Parodontna kirurgija

Kirurške metode liječenja parodontitisa koriste se kada konzervativno liječenje ne može dati zadovoljavajući rezultat. Više...

Sviđa vam se stranica? Podijelite ju!

Put prema zdravom i lijepom osmijehu kreće od kontakta. Ako imate bilo kakvo pitanje vezano uz zdravlje vaših zubi, javite nam se još danas!

Loading...
error: Sadržaj nije moguće kopirati